Ook na herstel van uw dierbare foto’s, is het wenselijk dat het unieke origineel generaties lang mee gaat in een zo goed mogelijke staat. PixelFixer geeft u daarom graag enkele handige tips:
Zorg voor uw foto's
Foto’s vervagen helaas met de tijd. Naast ultraviolet licht versnelt ook gewoon zichtbaar licht dit proces dramatisch. Over het algemeen vervagen kleurenfoto’s sneller dan zwart-wit foto’s.
Hang uw originele foto’s niet aan de muur als het bijvoorbeeld familie erfgoed is. Gebruik hiervoor een kopie, of plaats er UV licht werend glas voor ter bescherming.
Vuil, stof en olie aan uw handen kunnen permanente schade aanrichten. Houdt foto’s voorzichtig vast langs de scherpe randen, bij voorkeur met katoenen handschoenen aan.
Bewaar uw foto afdrukken nooit in een kelder, washok, badkamer, zolder of garage waar de temperatuur en vochtigheidsgraad vaak en sterk fluctueert. Bewaar Uw foto’s waar u zelf comfortabel zou zijn. Frisser is beter maar kamertemperatuur volstaat ook. Foto’s zijn met name gevoelig voor vochtigheid, wat verwoestende schimmel kan veroorzaken.
Vermijdt uiteraard ook hitte. U kunt dus samengevat uw foto’s het beste niet voor langere tijd opslaan in temperaturen boven de 21 graden celcius met een relatieve vochtigheidsgraad van meer dan 60%. Slaapkamer kasten op de eerste verdieping blijken een van de beste opslag plaatsen te zijn.
Foto’s worden vaak erg stoffig, maar op zich vormt stof niet het directe gevaar. Foto’s kunnen echter ernstig beschadigd raken wanneer u de stof probeert te verwijderen. Zo kunnen bijvoorbeeld lelijke krassen ontstaan.
Gebruik een schone zachte borstel om oppervlakkig vuil te verwijderen. Voor uitvoeriger werk kunt u het beste een specialist inschakelen. Foto afdrukken kunnen heel snel beschadigd worden door vocht of schoonmaak middelen.
Wees voorzichtig met het inlijsten van dierbare foto’s. Bij de meeste decoratieve fotolijsten maken foto’s direct contact met het glas. Hierdoor kan de toplaag van de foto aan het glas gaan plakken met rampzalige gevolgen van dien.
Gebruik daarom speciale fotolijsten waar ruimte zit tussen het glas en de foto en wees uitermate voorzichtig wanneer u het glas losmaakt. Gebruik uitsluitend fotolijsten gemaakt van aluminium, roestvrij staal of archief plastic.
Gebruik geen paper clips of elastieken. Paper clips kunnen krassen en roestvlekken op uw foto’s achterlaten. Elastieken kunnen stoffen bevatten die met de tijd uw foto’s kunnen beschadigden.
Vermijdt goedkope fotoalbums en andere soorten opslag niet speciaal voor foto opslag ontwikkeld. Enveloppen, ziplock zakjes en andere veel gebruikte makkelijke opslagmethoden zijn niet altijd veilig voor uw foto’s.
Ongelijke verkleuringen en vastgekleefde foto’s zijn veel voorkomende gevolgen hiervan. Gebruik daarom kwalitatief goede fotoalbums gemaakt van materialen geschikt voor foto’s.
Gebruik ook altijd speciale velletjes tussen foto’s tegen elkaar aan opgeslagen zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
Water en vuur zijn uiteraard funest voor uw foto’s. Bewaar uw foto’s daarom weg van openhaarden, kachels, drogers, sproeiers etc. Bescherm uw foto’s extra tegen water door ze hoog (dus niet in een doos op de grond of in de kelder) op te slaan, weg van waterleidingen en locaties waar lekkages mogelijk zijn.
Insecten maar ook sprays en chemicaliën gebruikt tegen insecten kunnen uw foto’s beschadigen. Polypropylene albums en dozen zijn beter bestand tegen insecten en schimmels dan karton.
Wanneer vocht bij opgeslagen foto’s komt kan er schimmel ontstaan wat niet alleen uw foto’s beschadigd, maar ook als voedsel kan gaan dienen voor insecten.
Bewaar de negatieven niet op dezelfde plaats als de afdrukken. Als er dan iets met uw albums gebeurd heeft u nog wel uw negatieven voor nieuwe afdrukken. Bewaar zwart-wit foto’s apart van kleurenfoto’s.
Het bij elkaar komen van de verschillende chemicalien gebruikt in de ontwikkeling van kleurenfoto’s en zwart-wit foto’s kan uw foto’s beschadigen.
Bewaar uw foto’s ook rechtop, niet liggend!
Bewaar uw foto’s nooit in garage’s of andere ruimtes waar ze worden blootgesteld aan gassen als stikstof, oxide of zwavel dioxide.
Gebruik geen lijm (vooral geen rubber cement) of druk gevoelig plakband om foto’s te repareren of in albums te bevestigen. De meeste lijm soorten bevatten stoffen zoals zwavel en zuren die uw foto’s zullen beschadigen.
Ga op zoek naar lijm soorten of plakband speciaal voor foto’s.
Wees erg voorzichtig met het schrijven op (de achterkant van) foto’s. Standaard balpennen of vulpennen maken vaak gebruik van inkt die zuren kunnen bevatten die uw foto’s kunnen aantasten.
Bovendien kunnen balspannen en potloden groeven en deukjes achterlaten. Indien u toch achterop foto’s wenst te schrijven, maak dan gebruik van een speciale pen en schrijf zo zacht mogelijk.
Bekijk uw foto’s minstens twee keer per jaar. U zult ze niet alleen met plezier weer zien, maar ook controleren op schade en veroudering. Probeer foto’s niet zelf te repareren!
Digitale computer technologie maakt het mogelijk om foto’s comleet te herstellen zonder het origineel aan te tasten. Digitale bestanden kunnen voor altijd worden bewaard en zijn niet onderhevig aan schade.
PixelFixer probeert graag zelfs de meest hopeloze foto’s compleet voor u te herstellen in oude glorie. Zo kunt u unieke vastgelegde momenten uit uw leven, waar tijd, vreugde en verdriet in stil staan, voor altijd bij u houden.
Disclaimer:
Hoewel alle inhoud op deze pagina met zorg is samengesteld, is het gebruik ervan geheel op eigen risico. PixelFixer aanvaart geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade resulterend uit gebruik van deze inhoud.